• Slider 26
  • Slider 32

Wyniki konkursu - jury konkursowe PARK ART GRZYBOBRANIE

Wyniki konkursu:

W dniach 9 – 11 lipca 2021 odbył się na terenie parku przy Muzeum Wnętrz w Otwocku Wielkim II Ogólnopolski Konkurs Plecionkarski PARK ART GRZYBOBRANIE w czasie którego 15 uczestników wykonało wiklinowe rzeźby grzybów. W niedzielę 11 lipca 2021 roku jury w składzie: Jędrzej Stępak, Barbara Galon – Bogacka i Wojciech Świątkowski ogłosiło wyniki tej rywalizacji.

1.            miejsce „Grzyby – przystań grzybiarza” Stanisława Gołębiowskiego z Małej Wsi w woj. mazowieckim

2.            miejsce „Dzbanówki – taborety” Maliny Wojciechowskiej z Łodzi w woj. łódzkim

3.             miejsce fantazja „Sen grzybiarza” Katarzyny Nejman z Warszawy w woj. mazowieckim

Ocenione prace wyróżniały się m.in: inwencją twórczą i nieoczywistym ujęciem tematu, użytkową formą, umiejętnością połączenia formy i materiału oraz precyzją techniczną.

Projekt dofinansowano ze środków Ministra Kultury Dziedzictwa Narodowego i Sportu pochodzących z Funduszu Promocji Kultury

Jury konkursowe:

mgr Barbara Bogacka-Galon - wicedyrektor Zespołu Szkół i Placówek pn. "Centrum dla Niewidomych i Słabowidzących" w Krakowie, nauczyciel zawodu koszykarz-plecionkarz w branżowej szkole I stopnia, mistrz w zawodzie koszykarz-plecionkarz, uczestniczka Ogólnopolskiego Konkursu Plecionkarskiego 2020 Park Art Zwierzyniec Bielińskiego.

prof. UAM dr hab. Stępak Jędrzej - artysta plastyk, artysta przestrzeni, ukończył Państwową Wyższą Szkołę Sztuk Plastycznych w Poznaniu, autor wielu wystaw artystycznych m.in. "Niedościgniony" Leszno 2017; zajmuje się plakatem, tkaniną unikatową, rzeźbą, scenografią, projektuje meble i formy architektury ogrodowej z wikliny; Członek Jury podczas IV Międzynarodowego Konkursu Plecionkarskiego w 2019 w Nowym Tomyślu; Członek Jury podczas I Festiwalu Land Art w 2019 roku w Szreniawie, członek Jury podczas Ogólnopolskiego Konkursu Plecionkarskiego 2020 Park Art Zwierzyniec Bielińskiego.

Zrobił scenografię do 22. Lednic. Prof. Stępak: Pamiętajcie o ...

mgr Świątkowski Wojciech - mistrz w zawodzie koszykarz-plecionkarz, koszykarz-plecionkarz w firmie "Wiklina Leszno", instruktor praktycznej nauki zawodu koszykarz-plecionkarz w firmie "Polskie Plecionkarstwo", kontynuator tradycji rodzinnych związanych z wikliniarstwem i plecionkarstwem, nauczyciel zawodu koszykarz-plecionkarz w Zespole Szkół i Placówek Oświatowych Województwa Łódzkiego w Łowiczu, ukończył Uczelnię Łazarskiego w Warszawie, członek Jury podczas IV Międzynarodowego Konkursu Plecionkarskiego w 2019 w Nowym Tomyślu, członek Jury podczas Ogólnopolskiego Konkursu Plecionkarskiego 2020 Park Art Zwierzyniec Bielińskiego, członek Jury podczas Konkursu Plecionkarskiego 2021 w Adamowiźnie Ptaki z obrazów Chełmońskiego.

Polskie Plecionkarstwo